אבחון הפרעת קשב וריכוז- אבל לא רק

אבחון כוללני לבעיה שאינה מסתכמת בקשב וריכוז בלבד

 

חשיבות אבחון הפרעת קשב וריכוז

שכיחות אלו הסובלים מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות נעה מ 1% ועד 7% (אם כי המספרים יכולים להגיע עד 20%),מכלל האוכלוסיה.


השלכות הפרעת קשב וריכוז רבות והשפעתן ניכרת מעבר להשפעה המוכרת לכל- הפגיעה בלימודים. היום אנו יודעים שישנה חשיבות מאוד גדולה לאבחון נכון של הפרעת קשב וריכוז מכיוון שאנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז סובלים לא רק מפגיעה אקדמית אלא גם מפגיעה ביחסים החברתיים, הם נוטים יותר להיות קורבנות של תאונות דרכים ואנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים יותר מהפרעות חרדה ודיכאון. אבחון הפרעות קשב וריכוז חשוב לא רק בגלל הסיבות שהוזכרו קודם אלא גם בגלל שאנשים שיש להם הפרעות קשב וריכוז יסבלו יותר מחבריהם שלא סובלים מהפרעה זו מהתמכרות או משימוש בסמים או באלכוהול.

מתי לפנות לאבחון הפרעות קשב וריכוז?

לא כל הורה צריך לקחת את ילדו או ביתו לאבחון של הפרעות קשב וריכוז. יחד עם זאת, רצוי לפקוח עיניים ןלהיות עם היד על הדופק ולשים לב לתסמינים שיכולים להצביע על הפרעות בקשב ובריכוז. בין התסמינים המצביעים על האפשרות שמדובר בהפרעת קשב וריכוז ניתן למנות:
מוסחות ופיזור דעת, נטייה לדחייה של ביצוע משימות או המנעות מביצוע מטלות. התסמינים הללו אינם בלעדיים עבור הפרעת קשב וריכוז אולם כשהם באים בשילוב עם נטייה לאבד חפצים ודיווח מהמורים שהילד או תחושה שלך שאתה או הילד שלך "מעופפים" והדעת מוסחת בקלות, הרי הדבר מחשיד לקיומה של הפרעת קשב וריכוז.


יש לזכור שלא כל הילדים הוסבלים מהפרעה בקשב ובריכוז יסבלו גם מפעלתנות יתר- היפראקטיביות. בנים נוטים יותר לפעלתנות יתר ואילו בנות, הן יותר נוטות להיות "רק" מעופפות או מפוזרות.

 

כיצד מתבצע תהליך אבחון הפרעות קשב וריכוז?

תהליך אבחון הפרעות קשב וריכוז מצריך מיומנות קלינית רבה משום שאין שום בדיקה אחרת שמהווה תחליף לאבחנה הקלינית על ידי בדיקה פסיכיאטרית מקיפה לאבחון של הפרעת קשב וריכוז. ישנן בדיקות נוספות שלעתים עושים בהן שימוש אולם יש לזכור שאבחון הפרעת קשב וריכוז הוא קליני.


בדיקות נוספות שעושים בהן שימוש הן בדיקת TOVA או שאלונים שמיועדים למילוי על ידי הורים או מורים. שאלונים ומבחנים אלו באים לצורך בדיקת התגובה לטיפול תרופתי או לשם מעקב אחר השפעת התרופות או אמצעים אחרים שננקטים כטיפול בהפרעה זו, לאורך זמן.

האם אבחון הפרעת קשב וריכוז שונה אצל מבוגרים?

תלמידים וסטודנטים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מספרים על כך שהם מתקשים לזכור חומר, ללמוד ולשמור על קשב. בנוסף, תלמידים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ידווחו על דחייה של ביצוע משימות וקושי בהגשת עבודות בזמן.
אבחון הפרעת קשב וריכוז במבוגרים אינו שונה מאשר אצל ילדים מלבד העובדה ששאלונים של הורים או מורים אינם מקבלים צשקל (מטבע הדברים).

ומה לאחר האבחון?

אין טעם באיבחון אם הוא לא בא למלא צורך של טיפול בהפרעה. הטיפול לאלו הסובלים מהפרעת קשב וריכוז עם או ללא היפראקטיביות, הוא טיפול תרופתי, פסיכולוגי או טיפול משולב. טיפול מקצועי בהפרעת קשב וריכוז אינו עניין ברור מאליו ומצריך הבנה וניסיון לא מועטים בשל התכשירים הרבים שיש כיום. העובדה שאנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים לעתים מהפרעות אחרות העלולות למסך ולהשפיע על הפרעת הקשב שמהם הם סובלים (כגון הפרעות חרדה) ומביטחון ירוד הדורש לעתים התערבות וטיפול פסיכולוגי.

אבחון של הפרעות קשב וריכוז אינו יכול להתבצע ללא התחשבות בהפרעות ובמצבים הנלווים להפרעות קשב וריכוז וללא שלוקחים בחשבון את ההשפעות העצומות שיש להפרעה זו על התיפקוד של אלו הסובלים מהם, תיפקוד המבוגרים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ובלא שלוקחים בחשבון את ההשפעות בנרחבות יותר של הפרעת קשב וריכוז במבוגרים ובילדים (מעורבות יתר בתאונות דרכים, התמכרות לסמים ועבריינות, הן רק חלק מהדוגמאות).

ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה,מנוסה באיבחון וטיפול בהפרעת קשב וריכוז במבוגרים. בין מטופליו הרבים עקב הפרעת קשב וריכוז (ADHD ) ניתן למצוא תלמידים,סטודנטים ואנשים שמגלים שביצועיהם בעבודה ובלימודים יכולים להשתפר לאחר טיפול יעיל וכוללני בתסמינים של הפרעת קשב וריכוז.