דיכאון - עצות מעשיות להתמודדות עם דיכאון תגובתי 

חקר מדעי המוח והפסיכיאטריה רואה בדיכאון כתוצר של חוסר איזון כימי במוח. לדיכאון יש נטייה משפחתית. דיכאון תגובתי מכונה גם הפרעת הסתגלות עם תסמינים דיכאוניים, יכול להווצר בעקבות מוות של אדם קרוב, בעיות בזוגיות, אורח חיים מלחיץ או שינויים משמעותיים (השינויים לא חייבים להיות בהכרח שליליים). 

הסובל מדיכאון תגובתי חש לעתים קרובות חסר יכולת, חוסר תקווה ואולי אף אשמה בגלל אירועים אירועים אלו. הטיפול המועדף למקרים אלו שבהם הרגשת הדיכאון ממושכת או קשה מדי היא טיפול פסיכולוגי ולעתים אף יש צורך בטיפול תרופתי בהתייעצות עם פסיכיאטר. 

עצות להתמודדות עצמית או טיפול בדיכאון תגובתי 

  • דברו על זה - דברו, תוציאו, שתפו. חלק מהתחושה של חוסר אונים וחוסר תקווה נובעת מההרגשה שאתם לבד ולא מבינים אותכם. במידה ולא מרגישים בנוח לדבר עם בן משפחה או חברים, פנו אל איש מקצוע - פסיכיאטר,פסיכולוג או קבוצת תמיכה.
  • השתתפו בפעילויות מהנות - חלק נכבד מהתחושה של "תקיעות" היא בגלל שאין חשק להנות. במקרה הזה, לא פעם, "התאבון בא עם האוכל".נסו פעילות חדשה או חיזרו לפעילויות שנהנתם מהן בעבר.
  • פעילות גופניות - פעילות גופנית באופן כללי טובה לבריאות ותתפלאו לגלות עד כמה פעילות גופנית יכולה להפחית ממידת המתח שאתם חשים.
  • אפשרו לבני משפחה וחברים לעזור לכם - הצורך בשליטה עצמית כדרך התמודדות עם חולשות היא חלק מהמצוקה והניסיון לפתור אותה.זה לא תמיד עוזר. אפשרו לקרובים אליכם להושיט לכם יד בצרכים מעשיים ובצרכים ריגשיים.
  • מלאו את היומן בפעילויות - בזמנים של סערות חיצוניות ופנימיות, רוטינה תעזור לכם לעבור את הצונאמי בשלום.אורח חיים מובנה הכולל שעות שינה,אכילה ופעילות חברתית וכדומה מספקים את הרגשת הביטחון שאתם כה זקוקים לה.
  • המנעו מאלכוהול וסמים - אנשים רבים מוצאים להם דרך מילוט, בריחה ממצוקות היום יום, בשימוש בחומרים שונים החל מאלכוהול, דרך חשיש ועד לסמים קשים. השימוש בחומרים אלו לא רק שאינו עוזר להתמודדות אלא אף עלול לקבע את הבעיה וליצור בעיה חדשה נוספת של התמכרות.
  • התנדבות - תחושת ערך עצמי ועשייה היא חלק חשוב בתהליך ההתמודדות עם חוסר אונים. כל אחד יכול למצוא את הדרכים שבהם הוא יכול לתרום לסביבה, החל משמירה על הנכד, דרך עזרה בבתי ספר ועד לעזרה מקצועית שיש בידכם להעניק כמו לעסקים במצוקה. מצאו מסגרות לעזרה לזולת. תחושת הערך העצמי תעלה כשתראו עד כמה אתם מועילים לאחר.
  • שימרו על תזונה בריאה - רצוי להמנע ממאכלים המכילים כמות גדולה של סוכרים או קפאין. בתקופה של מצוקות ריגשיות התחושה של הלאות עלולה להתפרש כצורך בסוכרים או בקפאין. קפאין גורם לשיחרור הורמונים המעורבים בחרדה וסוכר גורם לתחושות אופוריה ודיכאון מלאכותיות. 

דיכאון תגובתי יכול להיות מצב מאוד קשה בגלל חוסר האונים והפגיעה המסויימת ביכולת התיפקוד. טיפול מאיש מקצוע, בין שהעזרה במסגרת משפחתית או חיצונית של אנשי מקצוע כגון פסיכיאטר או פסיכולוג במסגרת פרטנית או בטיפול קבוצתי יכולים לעזור ולקצר את משך הסבל ולהחיש הבראה.